De slavernij in Suriname by Julien Wolbers

De slavernij in Suriname

By Julien Wolbers

 • Release Date: 1889-01-01
 • Genre: Fictie en literatuur
Score: 3.5
3.5
From 151 Ratings
Download Now
The file download will begin after you complete the registration. Downloader's Terms of Service | DMCA

Description

Voordat het in 1863 zover was, is er vanzelfsprekend uitgebreid over gediscussieerd door voor- en tegenstanders. Hierbij een onderdeel van deze discussie: twee redevoeringen, de eerste (1853) van Julien Wolbers en de tweede (1856) van Nicolaas Beets. Beide heren pleiten vanuit hun christelijke levensovertuiging voor afschaffing van de slavernij. Waar Wolbers zich concentreert op de wrede straffen en de ook overigens slechte behandeling van de negerslaven (de vergelijking trekkende met “De negerhut van oom Tom”, waarin de misstanden van de Amerikaanse slavernij worden belicht), kiest Beets een andere benadering. Hij wil niet het risico lopen dat misstanden door slavernijvoorstanders worden gebagatelliseerd of afgedaan als uitzonderingen, en focust op menslievendheid, beschaving en de geest van het christendom.
Beide betogen, hoe verschillend ook in benadering van het probleem, zijn hartstochtelijke oproepen tot erkenning van het recht op vrijheid van eenieder, ongeacht huidskleur of afkomst. (kattekliek).

Reviews

 • Best wel veel spelfouten

  5
  By Gangsterboy'
  er is in dit boek best wel veel spel fouten maar het is wel een super leuk boek
 • Slavenij in Suriname, achter de rug

  4
  By Joakofa
  T lezen van dit boek geeft een beeld hoe t in die tijd ging, en onder invloed van welke waarden en normen t afschaven van de Slavenij leiden.
 • De slavernij in Suriname

  5
  By Karinkong
  De realiteit van de wreedheden, die toen in Suriname hebben plaatsgevonden, zijn in dit boek treffend en gruwelijk openhartig verwoord. Gelukkig waren er in die tijd ook mensen die zich het lot van de slaven aantrokken en hun best deden om dit aan koning en vaderland onder de aandacht te brengen. Een boek wat je gelezen moet hebben, omdat het een niet zo,n fraai stuk van onze vaderlandse geschiedenis bloot legt.
 • Suriname

  5
  By Neder--land
  Hoe is het in vredesnaam nog nog mogelijk dat mensen in Nederland nog in een god geloven ! Of waar dan ook !v
 • Veel verzonnen?

  1
  By Leentje?
  Deze schrijver heeft nog nooit een voet in Suri gezet! Alle verhalen heeft hij van andere gehoord.

keyboard_arrow_up