Help, het brusje is normaal by Thea Vossen & Lars Reen

Help, het brusje is normaal

By Thea Vossen & Lars Reen

  • Release Date: 2012-08-21
  • Genre: Opvoeding
Download Now
The file download will begin after you complete the registration. Downloader's Terms of Service | DMCA

Description

Waar vind je hulp maar vooral ook wat heeft je ‘normale’ kind nodig en wat mag je van het brusje verwachten.

Het boek
Veel mensen denken ‘lastig voor dat kind dat zijn broer of zus gehandicapt is’, maar wat houdt het nu eigenlijk precies in om een brusje (BRoertje of zUSJE) van een kind met een beperking te zijn. Waar loop je als brusje tegenaan en waarom is het zo moeilijk om hulp te vragen. Hoe kun je leren om goed met leeftijdgenoten om te gaan als je thuis niet op je broer of zus mag oefenen.
Veel brusjes hebben moeite met hun situatie en het leefklimaat waarin ze verkeren. En de kans is groot dat ze zich niet naar behoren ontwikkelen. Dan rijst de vraag ‘wat kun je als ouders doen om je kind te helpen’.
Hoewel de voorbeelden uit dit boek vooral betrekking hebben op een autistische stoornis, kan het wellicht ook een handleiding zijn voor ouders van brusjes wiens broer of zus een andere beperking hebben.

Achtergrond
Toen ik in 1995 van onze oudste in verwachting was heb ik besloten om mijn baan op te zeggen, om samen met mijn man een gezin te stichten. Het was de bedoeling dat ik mijn vak als agogisch werkster zou oppakken als onze kinderwens vervuld was en onze kinderen de schoolleeftijd bereikt hadden. De beperking van onze zoon vroeg echter zoveel van mijn man en mij, dat er voor mij lange tijd geen ruimte was voor een betaalde baan. Toen ik mijn verlangen naar betaald werk invulde door een baan in de kinderopvang te nemen, bleek al vlug dat dit niet te combineren was met mijn taak als opvoeder van een zoon met een autistische beperking en een dochter die daar erg heftig op reageerde. 
In mijn zoektocht naar hulp voor de problemen van ons brusje stuitte ik op veel onbegrip, zowel vanuit mijn omgeving als in de hulpverlening. Omdat er geen boeken voorhanden waren waarin beschreven werd waar een brusje mee te maken had, maar vooral ook wat je hier als ouder in kunt betekenen, heb ik zelf mijn ervaringen genoteerd om zo een hulp voor andere ouders in een vergelijkbare situatie te mogen zijn.
Naast mijn werk als moeder zet ik me dit moment in als netwerkcoach bij hulpvragers met diverse problematiek. Ook hier ben ik bezig met het zoeken naar de juiste hulp en contacten voor mensen met een hulpvraag.

Reviews

  • Eenvoudig en duidelijk

    5
    By IQXXL
    In dit boek vertelt een moeder over de ervaringen van haar gezin de zoon heeft ass en de dochter (het brusje). Het boek beschrijft dat ook het brusje problemen ondervind en dat ze een balans moeten zoeken voor het opvoeden tussen de BRoer en het zUSje. Het is zeker de moeite waard om dit boek te lezen

keyboard_arrow_up