De mens als duurloper by Jan Knippenberg

De mens als duurloper

By Jan Knippenberg

  • Release Date: 2015-03-28
  • Genre: Sport en buitenleven
Download Now
The file download will begin after you complete the registration. Downloader's Terms of Service | DMCA

Description

Vaak wordt de stelling verkondigd dat de ultramarathons of ultra-lange afstandslopen een logisch gevolg zijn op de marathon en zelfs de triathlon. Niets is minder waar. De duurloop is klassieker dan de marathon.

Historicus en topatleet Jan Knippenberg (Hoek van Holland, 19 april 1948 - Texel, 23 november 1995)- de Nederlandse duurloper van wereldklasse - geeft in De mens als duurloper de historische achtergronden van het duurlopen weer. Hij plaatst de ultra-lange afstandsloop in het perspectief van de cultureel-historische ontwikkeling. Na een boeiende beschrijving van de duurloop in de niet-Europese culturen - de Bushmen en vooral de Tarahumara Indianen in Zuid-Amerika - waarbij afstanden van honderden kilometers
werden afgelegd, belicht hij de ontwikkeling van de duurloop in de Europese cultuur. Een fascinerend boek, dat aanzet tot nadenken over de relatie tussen prestatie en geestelijke ontwikkeling.

'Lopen is geen sport maar een manier van reizen, waarbij geest en lichaam zich voortdurend verplaatsen.
Lopen is daarom Kunst en geen middel ter bestrijding van welvaartskwaaltjes'

Reviews

  • De mens als duurloper

    5
    By PinoPowerdrift
    Soms tot tranen geroerd door dit boek. In 2015 zelf voor de eerste keer de zestig van Texel gelopen en toen wist ik, ik wil meer weten van de knip. Heel herkenbaar is de manier van reizen, zoals hij hard of ver lopen beschrijft. Ook mooi de link gelegd waar wij vandaan kwamen voordat de welvaart ons veranderde in zittende mensen.

keyboard_arrow_up